Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 9/7/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Titlul articolului: Situatia romilor din Italia in atentia Parlamentului European
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-07-09&id=8988

Numele cotidianului

Articolul:

Situatia romilor din Italia in atentia Parlamentului European

8 iulie, 13:51

(Foto EPA)

Situatia romilor din Peninsula este, din nou, in atentia eurodeputatilor, fiind pentru a patra oara in ultimul an parlamentar cand se cauta o solutie pentru aceasta problema. Subiectul principal a fost, de data aceasta, initiativa Guvernului italian de a-i amprenta pe toti romii care traiesc in taberele improvizate de langa Napoli, Roma si Milano. Potrivit Rador, aceasta dezbatere poate fi considerata una atipica, intrucat in cadrul sedintei mai multi parlamentari au purtat tricouri cu sloganuri impotriva amprentarii colective.

Comisarul pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, s-a abtinut inca o data sa formuleze un punct de vedere clar, afirmand ca informatiile de care dispune Executivul european sunt doar din presa. El a promis insa, ca pana la finele acestei luni comisia va veni cu un raport pe aceasta tema. Majoritatea celor care au luat cuvantul au fost eurodeputatii italieni. Multi dintre ei au spus ca Parlamentul European a devenit cea de-a treia camera a parlamentului national si au acuzat opozitia de la Roma ca se foloseste de acest subiect pentru atacuri politice care nu au ce cauta in afara Italiei. Altii au afirmat ca Italia s-a intors la fascism, cu exceptia popularilor europeni, care au sustinut in plen ca Guvernul Berlusconi are nevoie de timp pentru a demonstra ca nu emite decrete neconcordante cu legile europene. La final, eurodeputatii au conchis ca autoritatile italiene trebuie sa elaboreze o strategie prin care sa-i includa pe romi in societate, nu sa-i marginalizeze. In aceste conditii, au spus eurodeputatii, este necesara o strategie europeana obligatorie pentru comunitatea roma, asa cum Romaniei i s-a cerut sa elaboreze programe concrete pentru aceasta etnie, si Italiei trebuie sa i se impuna acest lucru

G.M.